Vigtigt

at vælge det rette sikkerhedsfodtøj
Sikkerhedsstøvler & Sikkerhedssko - 2010 Presse<p />
5. Juli 2010

Personer der bruger sikkerhedsfodtøj er næsten pr definition også personer, der går og står meget i løbet af en arbejdsdag. Derfor er det indlysende, at ikke blot sikkerheden skal være i top: fodtøjet skal på alle måder være komfortabelt og tage hensyn til brugerens fod og arbejdsstillinger.

Men derudover er det også vigtigt at tage hensyn til de mange forskellige arbejdssituationer, som sikkerhedsfodtøj kan anvendes i. Alle skal have komfortabelt og sikkert fodtøj, men det er ofte forskellige ting, der afgør, hvornår fodtøjet er sikkert og komfortabelt for den enkelte bruger. Nogle har brug for vandtæt fodtøj, for at komforten er sikret. Andre skal have en luftig model. For andre igen spiller vægt eller ydermaterialer en afgørende rolle. Alt afhænger af de omgivelser, som fodtøjet skal bruges i – og selvfølgelig af brugerens krav.

MASCOT har i mange år lavet arbejdsbeklædning til mange forskellige brancher. For få år tilbage lancerede man sikkerhedsfodtøj som en naturlig udvidelse af produktporteføljen, og fra første færd har fokus i udviklingsstrategien ligget ligeligt på sikkerhed og komfort – til mange brancher. I år lancerer MASCOT et helt nyt program af sikkerhedssko, der henvender sig primært til to meget forskellige målgrupper: industrien samt transport- og servicesektoren. Kig med og lær lidt mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger sikkerhedsfodtøj.

MASCOT® Elbrus sikkerhedsstøvle

Målgruppe

Denne sko tilhører sikkerhedsklassen S3, som er den klasse, der har de højeste krav til sikkerhed. Ud over at have sømværn og tåkappe (anatomisk formet) er støvlen vandafvisende og antistatisk. Støvlen er da også henvendt til brugere i håndværk og industrien, som har brug for støvler, der er både varmebestandige (sålen) og umådeligt robuste og slidstærke. Det er brugere, som fx går på meget varme underlag eller som går i omgivelser eller anvender arbejdsstillinger, som slider meget på deres fodtøj. Støvlen er en del af en helt nylanceret serie af sko og støvler med mange af de samme egenskaber.

MASCOT® ELBRUS - Ny 2010

Skridsikkerhed afgørende

Denne støvle er specielt udviklet til brugere, hvor skridsikkerhed er afgørende. Det er brugere, der går meget på fedtede, ujævne og snavsede underlag. Støvlen har da også opnået den højeste grad inden for skridsikkerhed. Skridsikkerhedstesten udføres dels i olie på stålunderlag og dels i sæbe på keramisk underlag. Når fodtøjet består begge tests, får det testresultatet SRC, hvilket denne og de øvrige sko og støvler i serien med denne sål har fået. Når brugeren får fodtøj på, som han stoler på, at han kan stå fast i, giver det også ekstra komfort på arbejdsdagen.

Stå fast på stejle underlag

Et ønske fra brugere har været, at sålkanten blev formet, så man nemmere kan stå fast, når man bevæger sig på underlag, der hælder – fx grøfter og skrænter. Det er særligt brugere inden for vejarbejde og jernbanevedligehold, der har haft dette ønske. Sålformen på denne støvle er derfor ikke rundet i kanten, som mange andre støvler, men derimod er den nærmest vinkelret, så den nemt kan få et godt greb på stejle underlag.

Til varme og kemikalier

Løbesålen, som er den del af sålen, der har kontakt med underlaget, er lavet af gummi. Gummi kan tåle ekstremt høje varmegrader – helt op til 300 graders kontaktvarme. I konstruktionen er den trukket et godt stykke op på siden af støvlen, således brugeren er ekstra sikret. Gummisålen er samtidig meget robust og slidstærk, og derfor er den kun lagt på i et relativt tyndt lag. Det giver plads til et ekstra lag af komfortsålen (mellemsål, som forbinder skaftet med løbesålen), og det er godt for brugeren, da komfortsålen er meget stødabsorberende og blød. Samtidig er denne sål lettere, hvilket hjælper med at holde den samlede vægt på fodtøjet nede.

Hårdt slid

Denne støvle er ganske enkelt skabt til hårdt slid. Sål, overmateriale i fuldnarv læder og snørebånd er alle valgt ud fra, at brugerne går i mange forskellige miljøer med beskidte og skiftende underlag. Ydermere har støvlen en tyk pronose af slidstærk PU. Pronosen er meget vigtig for brugere, der ofte ligger på knæ, således oversiden af fodtøjet vender ned mod underlaget. Det øger levetiden af fodtøjet ganske væsentligt, når en støvle har pronose, så der ikke slides helt så massivt på de mindre slidstærke dele som fx overlæderet.

MASCOT® Velino sikkerhedssko

Målgruppe

Sikkerhedssko i sikkerhedsklassen S1P er særligt velegnede til arbejde, som udføres primært indendørs, da skaftet ikke er vandtæt. Det er derfor særligt personer ansat inden for transport, logistik, lager og service, som vil have stor glæde af denne sko. Den er let, bevægelig og minder i udseendet om sportssko, hvilket har været et ønske fra brugerne i denne målgruppe. Selv om skoen ikke er lavet til decideret håndværkerarbejde har den fin slidstyrke med en PU-belagt tåforstærkning. Skoen er del af en nylanceret serie af fodtøj med forskelligt udseende men med mange af de samme egenskaber.

Presse 2010 - MASCOT® VELINO

Stødabsorbering til folk på farten

EVA er et sålmateriale, der hidtil primært har været anvendt i sportssko. For første gang har MASCOT nu anvendt det som mellemsål – den såkaldte komfortsål – i sikkerhedsfodtøjet. EVA er et blødt letvægtsmateriale, som er meget stødabsoberende og sikrer en virkelig behagelig arbejdsdag med god gangkomfort. Slidstyrken for EVA er ikke så høj. Derfor er den del af skoen, som har kontakt med underlaget belagt med en slidstærk RU-løbesål.

Stabilitet vigtig for komfort

Når man arbejder med komfort i udviklingen af sikkerhedssko, er forholdet mellem fleksibilitet og stabilitet vigtigt. Fodtøjet skal helst være så blødt så muligt, så det er bøjeligt de rigtige steder og giver god stødabsorbering. Samtidig er det også afgørende, at det er stabilt, så fodtøjet støtter foden og ikke bøjer sammen, hvis brugeren fx arbejder på stiger eller andet ujævnt underlag. I denne sko er derfor integreret nogle indsatser af TPU, som stabiliserer fodtøjet kraftigt, så foden får ekstra støtte i udsatte situationer.

Reduceret vægt

Vægten i fodtøjet er afgørende for god komfort – jo lavere vægt desto bedre. I denne sko er de lidt tungere ståldele indvendigt skiftet ud med aluminium og tekstil. Ydermere giver sømværnet af specialtekstil en øget fleksibilitet, så fodtøjet ikke føles så stift, når foden bøjes. Tåkappen er lavet af aluminium, som vejer mindre end stål. Ydermere er tåkappen anatomisk formet, således den dækker på et bredere område end de gængse tåkapper. Den er formet, så den ikke skarver på oversiden af foden, når man bøjen foden eller sidder i hug.