MASCOTs produktion

i Bangladesh
Bangladesh 2013
26. Maj 2013

MASCOT har som mange tekstilvirksomheder produktion af især T-shirts og sweatshirts i Bangladesh. Vi har for et par år tilbage haft en ganske lille prøveproduktion på den fabrik, som i april kollapsede.

Det drejer sig om mindre end 10 prøveordrer, hvoraf den sidste blev produceret i 2011. Der var tale om 1500 stk., som var minimumsbestillingen for en prøveordre. Til sammenligning producerer MASCOT mere end 4 millioner stk. arbejdstøj pr. år.

Kun prøveordrer

MASCOT har langt det meste (ca. 90%) af sin produktion i Vietnam, hvor vi har vores egen CSR-certificerede fabrik (SA 8000 certificeret). Resten placeres rundt om hos forskellige leverandører, ofte i Bangladesh, hvoraf ca. 90% bliver fremstillet hos en enkelt leverandør i Bangladesh, som vi har haft et godt samarbejde med i en årrække. Det er naturligvis en fabrik, som lever op til UN Global Compacts 10 bud. Den sidste lille andel lægges rundt omkring hos andre leverandører og er som oftest mindre ordrer. Det var netop tilfældet med de prøveordrer, som blev lagt hos fabrikken (Phantom Tac) i tekstilkomplekset Rana Plaza, som kollapsede. Og det blev kun til nogle få prøveordrer, da kvaliteten af de varer, vi fik retur, ganske enkelt ikke levede op til MASCOTs høje kvalitetskrav, hvorfor MASCOT afbrød samarbejdet. Værdien af det, der blev produceret på fabrikken, er så lille, at det ikke kan måles i procent af MASCOTs omsætning.

Fabrikken bestod audit

Når MASCOT påtænker at gøre forretninger med nye leverandører, bestiller MASCOT en audit, foretaget af et uafhængigt testinstitut. MASCOTs audit-rapporterings-skema er baseret på UN Global Compact’s 10 bud, som omfatter krav til blandt andet de ansattes arbejdsmiljø, alder og aflønningsforhold samt fabrikkens miljømæssige profil. Det skete også på den kollapsede fabrik tilbage i 2010 (udført af en uvildig agent fra UL), og fabrikken blev godkendt til produktion af prøveordrer.
Fabrikken var ydermere godkendt af BSCI.

MASCOT ændrer procedurer

Hidtil har vurdering af bygningskonstruktionen ikke været et krav i MASCOTs auditskema. Men det vil det blive fremover. MASCOT er kendt for at stille strenge krav, og en bygningsvurdering vil være en naturlig tilføjelse til de i forvejen mange krav, vi stiller. MASCOT har således allerede igangsat en vurdering af fundamentet på den bygning, som rummer produktionen af langt størsteparten af vores handelsvarer i Bangladesh. Vi håber, som resten af verden, at vi aldrig skal se tekstiltragedier som den i Bangladesh igen.

Fakta om MASCOTs produktion i Asien

  • Ca. 90% af alle MASCOTs beklædningsprodukter fremstilles på MASCOTs egne fabrikker i Vietnam (SA 8000-certificeret).
  • De sidste ca. 10% er handelsvarer (dvs. færdigkøb) og er hovedsageligt T-shirts, sweatshirts og poloer. Dem har MASCOT ikke kapacitet til at lave på fabrikken i Vietnam.
  • Ca. 90% af disse handelsvarer leveres af en enkelt leverandør i Bangladesh, som MASCOT har samarbejdet med gennem en årrække. Fabrikken lever op til UN Global Compact’s 10 bud.
  • Den sidste lille andel lægges rundt omkring hos andre leverandører og er som oftest mindre ordrer. Disse fabrikker er også auditeret af MASCOT.