Fra Hornslet

til Hanoi
Hornslet - Hanoi - Kamilla
7. Juli 2014

»Det her er klart det vildeste og bedste, jeg nogen sinde har gjort« Sådan fortæller 18-årige Kamilla Lading Nickelsen om den første tid i Vietnam som praktikant hos MASCOT.

Kamilla er i marts 2014 startet i et praktikforløb i MASCOT Vietnam i forbindelse med sin uddannelse hos VIA TEKO i Herning. I første omgang skal hun være i MASCOT Vietnam i godt seks måneder og herefter følger endnu to praktikophold, inden hun i februar 2016 kan afslutte uddannelsen som beklædningshåndværker.

Praktikanter er en del af samfundsansvaret

MASCOT åbner gerne dørene for praktikanter og tager ansvar for deres uddannelse, når både MASCOT og praktikanterne får effektivt udbytte af det. MASCOTs administrerende direktør Michael Grosbøl forklarer, at investeringen med praktikanter gerne skulle have en effekt på længere sigt: »Det er ofte vanskeligt at finde dygtige medarbejdere til vores produktudviklingsafdeling. Vi stiller store krav til deres uddannelse og deres tilgang til arbejdet. Blandt andet derfor indledte vi sidste år et godt samarbejde med TEKO. Et samarbejde, som på sigt giver os større indflydelse på, hvordan uddannelserne på TEKO ser ud, således at de nyuddannede konstruktører og beklædningshåndværkere fra TEKO har den rette forståelse for håndværket og en produktionsvirksomhed som MASCOT«, forklarer Michael Grosbøl.

Bertel Haarder - 2014

Uvurderligt i forhold til skolepraktik

Kamilla ser det som en stor gevinst, at hun er havnet i MASCOTs praktikforløb i Vietnam. Her er både arbejdsdag, indhold og krav meget anderledes end den skolepraktik, som mange af hendes klassekammerater må nøjes med. »Og så tror jeg, at jeg får så meget mere viden, end hvis jeg var i praktik i et hvilket som helst andet firma. Jeg får lov til at komme hele vejen rundt om produktionen i en meget moderne produktionsvirksomhed med håndværket i behold – og så endda i udlandet, hvor produktionen sker, og hvor jeg ved hvad det vil sige at arbejde på lige fod med vietnameserne. Alle erfaringer bliver en kæmpe fordel, når jeg er færdig«, siger hun.

Kamilla - Hanoi 2014

Forældre på visit hos MASCOT

Kamilla var kun 17, da hun skrev sin ansøgning hjemme fra parcelhuset i Hornslet, hvor hun har boet hele sit liv. Trods hendes unge alder blev det hende, MASCOT udvalgte til praktikantstillingen, som betragtes som et pilotprojekt i samarbejde med TEKO. »Vi har udvalgt netop Kamilla, fordi hun er en pige med ben i næsen, og fordi hun virkelig brænder for faget. Det kan vi lide. Når vi går ind i sådan et forløb, er det afgørende for succesen, at vi finder den rette praktikant, og det er Kamilla. Det betyder meget for os, at Kamilla er glad og trives med udfordringerne«, siger koncerndirektør Michael Grosbøl. For at være helt sikker på, at også familien var rustet til praktikansættelsen, blev Kamillas forældre også inviteret til Silkeborg til en snak om det hele, inden Kamilla endeligt skrev under.

Arbejdstøj i høj kurs

Trods arbejdstøjets lidt støvede rygte i forhold til modetøjsbranchen, lå MASCOT højt i bevidstheden hos Kamilla: »Jeg kan huske, hvordan min dokumentationslærer stod og viste os tekniske tegninger fra forskellige firmaer. De første firmaer var fine nok, men da hun kom til MASCOT, understregede hun, at nu skulle vi til at se de store drenge. Og jeg føler virkelig, at jeg er kommet ud og lege med de store drenge! Det er nemt nok at designe og sy en mode-T-shirt, men når man har med arbejdstøj at gøre, så er der så mange lag, man skal tænke på, samtidig med at det er vigtigt, at alt tøj har hver sine funktioner. Og så elsker jeg, hvordan der er perfektionisme bag alt det, MASCOT laver. Hvis bare jeg har syet det mindste forkert, så bliver jeg bedt om at prøve igen.«

Kamilla Lading Nickelsen - 2014

Besøg hjemme fra Hornslet

Kamilla har en praktikvejleder både i Danmark og i Vietnam, og i løbet af det halvandet år, hun over tre perioder skal tilbringe i Vietnam kommer hun vidt omkring i MASCOT Vietnams produktion, tilskæreri, mønsterafdeling og laboratorium blandt de næsten 1700 kolleger. Hos MASCOT glæder man sig over Kamillas gåpåmod, og at projektet er skudt så godt i gang. Hun har netop haft besøg af sin mor og mormor i Vietnam, og alle følger nøje med i Kamillas uddannelse og muligheder. Hjemme i Hornslet går Kamillas far i MASCOT arbejdstøj dagligt, og han følger således også Kamillas arbejde i meget konkret forstand.

Også en dannelsesrejse

Efter fyraften og på fridage får Kamilla også tid til at opleve lidt af det land, hun er havnet i. Når hun bevæger sig ud, er det ikke unormalt, at folk vinker ihærdigt til hende eller stopper op for at tage et billede af hende. Alligevel er hendes yndlingsbeskæftigelse den daglige eftermiddagsgåtur ned til det lille marked for at proviantere: »Bare det at se de små børn, som render rundt og leger med hinanden. Der er ikke nogen iPad eller iPhone til at distrahere dem. De leger sammen udenfor som i de gode gamle dage, og det er lang tid siden, jeg har set så glade børn.«

Kamilla - MASCOT Hanoi - 2014