MASCOT med

i dansk-vietnamesisk uddannelsessucces
Uddannelse - Succes - 2014
15. August 2014

MASCOT er gået aktivt i en række uddannelsesmæssige samarbejder i Vietnam med deltagelse af både vietnamesiske og danske uddannelsesinstitutioner. En af Danmarks største uddannelsesinstitutioner Niels Brock har indgået aftale med Hanois Foreign Trade University om forbedring af universitetets økonomiske bachelor-uddannelser.

MASCOT Vietnams direktør Thomas Bo Pedersen har undervejs i processen været sparringspartner for Niels Brocks ledelse, og MASCOT har på sit IT- og Finanscenter i Hanoi nu haft den første studerende i praktik fra FTU.

»Det har været et særdeles positivt forløb med en meget dygtig praktikant, og jeg er ikke i tvivl om, at der er meget gode perspektiver i dette samarbejde, hvor en dansk uddannelsesinstitution bistår vietnameserne med en hårdt tiltrængt forbedring af det vietnamesiske uddannelsessystem. Dette er ikke kun til glæde for vietnameserne, men også til stor nytte for de danske virksomheder, som opererer i Vietnam. Vi ser frem til at kunne ansætte medarbejdere med klart bedre kvalifikationer,« siger MASCOTs koncerndirektør Michael Grosbøl.

Bertel Haarder & Birgitte Haarder - Laos 2014

Samarbejdet mellem Niels Brock, FTU – og kontakten til Mascot Vietnam – kom oprindeligt i stand på initiativ af daværende undervisningsminister Bertel Haarder, der bragte parterne sammen efter sit besøg i Hanoi i 2009.

Bertel Haarder mødte dengang stor interesse hos sin vietnamesiske kollega. Det næste der skete var, at jeg og MASCOT Vietnams direktør fik en mail fra Bertel, hvor han skrev, at vi måtte snakke sammen. Og det gjorde vi så,” fortæller Niels Brocks direktør Anya Eskildsen om starten på samarbejdet.

Bertel Haarder er i disse dage i Hanoi og har blandt andet kunne overrække eksamensbeviser til de nye kandidater fra Niels Brock-holdet på FTU. Han fandt også tid til at aflægge besøg hos Mascot Vietnam, hvor han blandt andet mødte 18-årige Kamilla Lading Nickelsen, der er i praktik som beklædnings-håndværker hos MASCOT. Kamillas praktikophold på sammenlagt 1.5 år er resultatet af et praktiksamarbejde, som MASCOT har indgået med VIA Teko i Herning.

Bertel Haarder - 2014

Bertel Haarder siger om sine indtryk fra besøget:
»Uddannelse er blevet en meget vigtig og stærkt voksende eksportartikel. I Danmark er Niels Brock gået foran alle andre og har nu uddannelser i seks kinesiske og snart to vietnamesiske byer. I Vietnam har MASCOT været en uvurderlig sparringspartner.
Det startede for fem år siden, hvor jeg foreslog den vietnamesiske uddannelses-minister at købe danske uddannelser. Jeg havde ikke drømt om, at det kunne blive til noget så hurtigt, som det blev takket været Anya Eskildsens netværk og umådelige energi. Jeg er også dybt imponeret af, hvad MASCOT har fået op at stå i Vietnam og Laos. Det lover godt for fremtiden – også for uddannelseseksporten.«, siger Bertel Haarder.

MASCOT har for ganske nylig også indgået en praktikaftale med det vietnamesiske Maritime University. Efter planen kommer de første studerende fra universitets logistiklinje i praktik hos MASCOT Vietnam i slutningen af august måned.

Birgitte & Bertel Haarder - Thomas Bo