Nedsæt risikoen for arbejdsskader

  Skridhæmmende sål - Presse - 2010
  Tue, 16 Nov 2010

  Mange af de arbejdsskader, der sker på landets arbejdspladser sker på grund af skrid eller snuble-uheld. Og et skrid fx i højden kan føre til langt mere alvorlige skader.

  Derfor er det vigtigt at tage de forholdsregler, man kan, for at minimere risici for skrid.

  Der er meget man selv kan gøre, som fx at snøre sine sko ordentligt, bære tøj og udstyr på en måde, så det ikke hænger fast i noget, sørge for ordentlig belysning på arbejdspladsen samt at undgå at bære for tunge ting på ujævne flader. Underlaget har også rigtigt meget at sige, men det kan man sjældent ændre på, når man står midt i det daglige arbejde. Derimod kan du vælge sko, som passer til underlaget, og som kan hjælpe dig til at stå fast på underlaget.

  Norm for skridsikkerhed

  Sikkerhedsfodtøj testes nemlig også for skridsikkerhed – normen hedder EN ISO 13287. Der testes i to forskellige kategorier, olie på stålunderlag og sæbeopløsning på keramisk underlag. Begge udføres på en flad overflade (hele sålen) og ved 7 graders hældning (kun hælpartiet). På disse underlag skal sålen og dens konstruktion vise sit værd ved at opfylde minimumskravene.

  Højeste norm inden for skrid opnået

  For MASCOT var skridsikkerhed en afgørende faktor, da man gik i gang med at udvikle sikkerhedsfodtøj til lancering i 2010. Derfor skulle den specielle sålkonstruktion som et minimumkrav kunne klare normerne i EN ISO 13287. Begge de to såltyper, som MASCOT netop har lanceret klarede både sæbe på keramik (SRA) og olie på stål (SRB), hvorved de automatisk opnår SRC-anerkendelsen, som er den bedste norm inden for skridsikkerhed.

  Komfort og støtte også afgørende for sikkerhed

  Men skrid handler også om andet end det, som kan certificeres. En god og behagelig gang i en støvle, der støtter anklen, og som absorberer stød kan også medvirke til, at man får en bedre balance og derved et bedre greb i underlaget. Fleksibilitet (at sålen nemt bøjes) er også afgørende for, at brugeren får bedst mulig kontakt til underlaget på alle tidspunkter. Udformningen af sålmønstret er også betydningsfuldt. Det er fx vigtigt, at vand på underlaget bliver ledt ud af mønstrene.

  Tæt samarbejde med brugerne

  De 13 nye modeller, som blev lanceret denne sommer er fordelt på to primære målgrupper. Dels hårdt håndværk og industri, der slider meget på fodtøjet. Dels produktionsmedarbejdere samt ansatte i håndværk, hvor sliddet på fodtøjet er knapt så stort, men hvor ønsket om en smart sko med flere farver også er et parameter. MASCOT har arbejdet tæt sammen med brugere af sikkerhedssko i udviklingsprocessen af begge serier.

  Sikkerhedsstøvle - SRC - 2010

  Skal stå fast på stejle underlag

  Til udviklingen af serien af særligt slidstærkt fodtøj var et af bidragene fra en af de store kunder, at det nye fodtøj også skulle stå godt fast, når man bevæger sig på stejle underlag, fx grøfter og skrænter (fx vejarbejdere og jernbanevedligehold). Dette løste MASCOT ved at gøre kanten af sålen mere skarp i forhold til det, der oftest bruges i branchen, hvor sålen er rundet på inderside og ydersiden af skoen. Den nye sålkonstruktion blev testet i brug forud for produktionen, og den skarpe kant viste sig at klare opgaven. Den ’skærer’ sig ind i grøftekanten, når man går sidelæns ned eller op, og hjælper derved brugeren til at holde balancen, selvom denne ikke står fast med ret mange centimeter af skoen.

  MASCOT har haft sikkerhedsfodtøj i sortimentet siden 2007. I denne sæsons modeller har skridsikkerheden været af afgørende betydning, og der er blevet arbejdet tæt sammen med kunder, som også har testet sko og støvler i brug i deres daglige arbejde, inden lanceringen.
  Begge de to såltyper, som MASCOT har lanceret i år har bestået prøven for sæbe på keramik (SRA) og olie på stål (SRB), hvorved de automatisk opnår SRC-anerkendelsen, som er den bedste norm inden for skridsikkerhed.