I fremtiden skal brugt arbejdstøj indgå i nyt tøj

  Samarbejde mellem MASCOT og Teknologisk Institut 2022
  Wed, 17 Aug 2022

  MASCOT og syv større aktører fra den danske tekstil- og genanvendelsesindustri er – støttet af Miljøstyrelsen – gået sammen med Teknologisk Institut om en ambitiøs målsætning: Tøjaffald skal for fremtiden kunne bearbejdes til så høj en kvalitet, at det kan indgå direkte i produktionen af nyt tøj.


  Kvaliteten skal højnes

  Den grønne omstilling af beklædningsbranchen kræver nye tilgange til tøjdesign og til de processer, der skal forvandle tøjaffald til brugbare fibre i nye tekstilprodukter.


  Derfor er MASCOT gået sammen med aktører inden for beklædningsbranchen samt aktører inden for materialer og genanvendelse i projektet Den Cirkulære Tekstilindustri, støttet af Miljøstyrelsens udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP). Målsætningen er, at kvaliteten af det genanvendte tekstilmateriale skal være så høj, at det kan føres direkte ind i den eksisterende værdikæde. Altså slidt, kasseret tøj skal kunne blive til nyt tøj.


  ”Udfordringen med tekstiler er den samme, som vi har med plast. Ligesom plast er tekstiler designet til at kunne modstå udvaskning og slid. Men for at kunne genanvende dem har vi netop brug for at kunne skille materialerne ad og fjerne farvestoffer og imprægneringsmidler, uden at materialet i sig selv tager skade”, siger projektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.


  Glæde i tøjbranchen

  I samarbejde med de deltagende tøjproducenter – Five Units, Sustainawear, Hummel og Knowledge Cotton Apparel – bliver der i løbet af projektet fx udviklet designguides, der skal sikre, at vi fremover anvender materialer af høj kvalitet og med stort genanvendelsespotentiale.


  ”Vi står jo virkelig på spring for at producere tøj på en meget mere ressourceansvarlig måde, men projektet her viser, at vi ikke kan gøre det selv. Rigtigt mange processer hænger sammen, og for at kunne løse denne udfordring indebærer det involvering af alle processer lige fra designfasen til den egentlige genanvendelse. Vi kan ikke gøre det alene, men skal hjælpes ad i tekstilindustrien. Derfor er det både nødvendigt, vigtigt og spændende at være en del af et større partnerskab, hvor vi kommer til at rykke noget på den grønne dagsorden”, siger CSR-chef Kristina Vigen fra Mascot International A/S.