MASCOT åbner fabrik

  S_ItemId:_factory-vietnam {834F8877-2E5F-4230-B6D7-E66966BEBA29}_E_ItemId
  Thu, 06 Mar 2

  Med indvielsen af arbejdstøjsproducenten MASCOTs nye fabrik i Vietnam, har virksomheden forstærket sit fundament til at fastholde det seneste årtis vækstrater på omkring 20 % om året. Fabrikken ligger 50 kilometer fra Ha Noi og skal beskæftige 650 medarbejdere, når den er i fuld drift.

  »De sidste godt 10 år har vi været aktive i Fjernøsten, så nu har vi taget skridtet fuldt ud og samlet flere sammenhørende aktiviteter i en industrizone nær Hanoi«, siger Michael Grosbøl, administrerende direktør for den 25 år gamle familieejede, internationale virksomhed med hovedkvarter i Silkeborg. Ibrugtagningen af den vietnamesiske fabrik indebærer, at MASCOT nu samler sit råvarelager, specialproduktion og quiltfabrik, så man er tæt på produktionsstederne og bliver mere konkurrencedygtig. Dermed bliver MASCOT i stand til hurtigere at levere til kunderne.

  Salg, færdigvarelager og alle administrative funktioner forbliver i Danmark. Ligeledes forbliver samarbejdet om standardproduktion, som varetages af andre systuer i fjernøstlige lande, intakt. Michael Grosbøl fortsætter: »Det er helt nyt, at vi laver egenproduktion derude. Men når vi placerer os i Vietnam, skyldes det også, at vi går meget op i at forbedre vores produkter, og så kan vi i kraft af lavere lønninger produktudvikle uden væsentlige omkostningsstigninger«.

  Produktudvikling meget vigtig

  Netop produktudvikling, men også markedsudvikling, har kendetegnet arbejdstøjsproducentens overordnede strategi. »Vi har produktudviklet, lige siden jeg startede i virksomheden i 1992, og dengang var det nyt, for der var ikke sket ret meget i arbejdstøjsbranchen i en halv menneskealder – der havde stort set ikke været nogen udvikling«, forklarer Michael Grosbøl og fortsætter: »Særligt fra slutningen af 1990’erne satte vi for alvor turbo på produktudviklingen, og det har vist sig at være lønsomt«. Virksomhedens produktudvikling har gennem et årti resulteret i stabile, tocifrede vækstrater omkring de 20 %, og det har skabt volumen.

  Stordriftsfordele er til gavn for kunderne

  Både produktudvikling og vækst i volumen er gået hånd i hånd som hinandens forudsætninger. Michael Grosbøl forklarer: »Vores nuværende størrelse giver os det privilegium, at vi kan høste stordriftsfordele og få en fornuftig forretning ud af det. Man kan ikke produktudvikle på det niveau, hvis man er en lille virksomhed. Det er umuligt, for man skal lagerføre alting. Vi har i øjeblikket ca. to millioner stykker arbejdstøj på lager, som vi kan levere fra dag til dag, og det er klart, at det kræver en vis volumen for at have den form for lager«.
  Med indvielsen af MASCOTs 15.000 m2 store fabrik i Vietnam vil såvel produktudvikling som vækstskabelse kunne fastholdes. Michael Grosbøl forklarer: »Der skal ansættes 650 medarbejdere i Vietnam, hvoraf de 600 vil være i produktionen, 25 på lageret og 25 i administrationen. Vi har mulighed for at gå til fase 2, hvis vi ønsker det, og der kan blive op til 1700 ansatte. Det er grunden stor nok til, for med sammenlagt 50.000 m2 er der lidt plads at løbe på«.

  Lang undersøgelsesproces går forud

  Forud for indvielsen af fabrikken er gået 2½ års forberedelser, hvor erhvervsklimaet i fire forskellige lande er blevet målt og vejet. Selve byggeriet har taget under ét år, fra udviklingsminister Ulla Tørnæs i slutningen af april sidste år tog det første spadestik, sammen med Michael Grosbøl.
  »Når man tænker på byggeriets størrelse, synes jeg egentligt, at det er meget fornuftigt. Vi købte grunden i en industrizone, og det har vi haft gavn af. Med industrizonen i ryggen er alle de praktiske ting foregået meget professionelt. Og jeg må sige, at med støtte fra ambassaden er vi kommet over de problemer, som kunne opstå, på en meget fornuftig måde. Jeg er utrolig stolt af at kunne sige, at det her er foregået fuldstændigt efter bogen«, slutter Michael Grosbøl.

  Byggesikkerhed i top

  Under hele byggeriet har MASCOT været markant omkring sikkerheden. Ingen medarbejdere har fået lov til at påbegynde arbejde under byggeriet, uden de har været gennem et sikkerhedskursus. Det fremhævede Danmarks ambassadør i Vietnam, Peter Lysholt Hansen i går under sin indvielsestale. Han sagde: »Jeg ved, der har været mere end en halv million arbejdstimer, uden at der er sket arbejdsulykker. Det er vigtigt at skabe gode arbejdsforhold og en sikker arbejdsplads for medarbejdere. Det har MASCOT levet op til«.