MASCOT effektiviserer

  Presse 2011 - Banner - Fabrik
  Tue, 26 Apr 2011

  MASCOTs aktiviteter på virksomhedens fabrik i Vietnam har været så succesfulde, at man nu udvider medarbejderstaben til det dobbelte. Samtidig er indført et fuldautomatisk transportsystem mellem syerskerne, som forventes at optimere effektiviteten væsentligt.

  MASCOT med hovedsæde i Silkeborg er Danmarks største producent af arbejdstøj. Med en ambition om også at blive Europas største, kræver det en løbende tilpasning af virksomheden. »I kølvandet af den globale lavkonjunktur oplevede vi ligesom mange af vores kolleger i branchen, at det var ekstremt vanskeligt at finde kapacitet på de bedste lønsystuer i Asien«, fortæller administrerede direktør og ejer af MASCOT, Michael Grosbøl. »I den forbindelse var det afgørende, at vi havde vores egen systue, hvor vi selv kunne planlægge og kontrollere ca. 30 % af vores samlede egenproduktion. Det gav os samtidig en fast tro på, at vejen mod vores ambitioners mål er en øget produktion i eget regi«

  En fordobling af medarbejderstaben

  Det har man nu taget konsekvensen af og indsat en mezzanin i den nuværende systuebygning, som allerede rummer ca. 1000 operatører. Denne indvendigt indskudte etage tages i brug i juni, og de 300 ekstra medarbejdere er rekrutteret. Ydermere har MASCOT lejet eksterne lokaler på 7000 m2 ca. 6 km fra fabrikken, som i løbet af sommeren 2011 vil blive omdannet til en summende systue med ca. 1000 operatører.

  Større fleksibilitet og leveringssikkerhed

  Når de nye faciliteter er fuldt bemandet vil MASCOT således være i stand til at producere cirka 70 procent af den samlede egenproduktion selv. »Vi bliver langt mere fleksible i planlægningen af produktionen, i og med at vi løbende kan reagere på sæsonmæssige udsving og øget salg på enkelte produkttyper. Og det betyder videre, at vi næsten altid vil kunne levere!«, forklarer Michael Grosbøl. Et af virksomhedens mål er, at man altid kan love dag-til-dag levering til forhandlerne i Danmark. For at sikre dette, har MASCOT kontinuerligt ca. 2 millioner stk. produkter på lager fordelt på godt 17.000 varenumre.

  Egne fabrikker i Vietnam:

  Automatisk transportsystem på systuerne

  En anden metode til at sikre et højt output er at effektivisere produktionslinjerne. Derfor har MASCOT brugt de seneste måneder på at implementere et fuldautomatisk transportsystem, som enkelt fortalt automatisk transporterer sytøjet fra den ene syerske til den næste. Eton-systemet er et svensk fabrikat, og MASCOT er den første fabrik i Vietnam, som implementerer det. Virksomhedens danske produktionschef, Morgan Dietrich, kender det dog indgående fra mange års erfaring med Eton-systemet rundt omkring i verden. Han er ikke i tvivl om, at det bliver en meget stor gevinst både for MASCOT som virksomhed og for medarbejderne.

  Effekt for både virksomhed og medarbejdere

  »Eton er et fremragende styringsværktøj, der kan måle effektiviteten på den enkelte deloperation på sylinjen. Det bevirker, at man kan reagere hurtigt på eventuelle deloperationer, der ikke fungerer optimalt. Samtidig får MASCOT løbende et realtidsbillede af processen, hvor vi tidligere først ved dagens afslutning kunne måle, hvordan det var gået. Man kan endda sidde hjemme i Silkeborg og følge hver enkelt ordre rundt i produktionen.«, fortæller Morgan. Eton skaber også bedre vilkår for medarbejderne. Syersker slipper for løft, stræk og uergonomiske arbejdsstillinger, når sydele transporteres automatisk helt hen til symaskinen. Samtidig går syerskerne fra gruppeakkord til individuel akkord, hvorved de dygtige medarbejdere virkelig har mulighed for at tjene en ekstra god løn. Og det gør MASCOTs systuer til en attraktiv arbejdsplads for dygtige og flittige medarbejdere, som får løn efter fortjeneste.

  Fabrik - Presse 2011

  Vigtigt redskab i rekrutteringen

  Netop dette er vigtigt i Vietnam, hvor der efterhånden er en benhård konkurrence om de bedste medarbejdere. Eton bruges således også som vigtigt redskab for rekruttering af arbejdskraft. Landet er især igennem de sidste 10 år blevet en magnet for udenlandske investeringer. Alene i Hai Duong provinsen, hvor MASCOT har bygget fabrik, har de udenlandske investeringer passeret 15 milliarder kroner.